Een tochtje varen door een natuurgebied is de perfecte manier om te ontspannen en volop te genieten van de natuur om je heen. Om zowel jezelf als de natuur te beschermen, is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen. Op die manier kunnen jij en de natuur volop genieten van elkaars gezelschap!
In deze blog:
Do’s bij varen in natuurgebieden
Ben jij van plan lekker de natuur in te gaan met je boot, dan delen we graag de belangrijkste dingen om rekening te houden bij jouw vaartochtje in de natuur. Lees even verder om onze do’s te ontdekken!
Respecteer de natuur: Laat het gebied netjes achter zoals je het hebt aangetroffen. Zorg ervoor dat je geen afval achterlaat en vermijd verstoring van de planten en dieren.
Volg de aangegeven vaarroutes: Vaak zijn er speciale vaarroutes aangewezen om de natuur te beschermen. Door deze routes te volgen, kun je op de juiste plekken varen en help je schade aan kwetsbare gebieden te voorkomen.
Vaar rustig en met lage snelheid: Dit helpt om geluidsoverlast te beperken en vermindert de golfslag, waardoor je de dieren niet verstoort en de oevers beschermd blijven tegen erosie.
Gebruik milieuvriendelijke producten: Kies onderhoudsproducten voor je boot die vriendelijk zijn voor het milieu.
Neem je afval mee: Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, niet alleen tijdens je vaartocht. Verzamel je afval en zorg ervoor dat je het op de juiste manier weggooit, zodat je de natuur niet belast.
Don’ts bij varen in natuurgebieden
Vaar je door een natuurgebied dan zijn er ook een aantal dont’s. Neem deze ook even goed door, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt.
Vaar niet in afgesloten gebieden: Deze gebieden worden vaak aangegeven met borden of boeien. Volg deze aanwijzingen om schade te voorkomen en de natuur te beschermen.
Maak geen harde geluiden of speel luide muziek: Dit kan de rust van de dieren verstoren en schade aan het natuurlijke milieu veroorzaken.
Gooi geen afval overboord: We hebben het al eerder genoemd, maar het blijft belangrijk: neem al je afval mee terug, inclusief organisch afval.
Anker niet in kwetsbare gebieden: Probeer rietkragen en ondiepe delen te vermijden om de natuur te beschermen.
Verstoor geen dieren of planten: Blijf op een veilige afstand van broedende vogels en rustende dieren om hen niet te storen.
Wil je graag meer weten over belangrijke regels op het water? In onze blog Regels op het water lees je er alles over!
Veelgestelde vragen over varen in een natuurgebied
Waar mag ik aanmeren in een natuurgebied?
Er zijn vaak speciale aanlegplaatsen beschikbaar. Probeer kwetsbare oevers te vermijden en maak gebruik van de aangegeven plekken voor een veilige en milieuvriendelijke ervaring.
Mag ik zwemmen in natuurgebieden?
Dit kan per gebied verschillen. Neem een kijkje bij de lokale regels en borden om te zien of zwemmen is toegestaan voordat je het water in gaat.
Zijn er speciale regels voor het gebruik van motorboten?
Ja, er zijn vaak snelheidsbeperkingen of regels voor bepaalde soorten motoren.
Hoe weet ik welke gebieden afgesloten zijn?
Let op de borden, boeien en informatie bij jachthavens en bezoekerscentra.
Mag ik vissen in natuurgebieden?
Dit kan verschillen per locatie. Vaak heb je een vergunning nodig om te mogen vissen. Controleer de lokale regels voor de juiste informatie.
Zijn er seizoensgebonden beperkingen?
Ja, tijdens het broedseizoen kunnen sommige gebieden tijdelijk afgesloten zijn om de natuur te beschermen.
Wil je zeker zijn dat je geen boete op het water ontvangt? In onze blog Voorkom boetes op het water vind je praktische tips en handige richtlijnen om je vaartocht probleemloos en boetevrij te maken.
Ben je op de hoogte? Varen maar!
Door deze richtlijnen te volgen, kun je niet alleen volop genieten van je vaartocht, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van onze prachtige natuur. Bij Botenmarkt Friesland zorgen we ervoor dat je met de juiste boot op pad gaat, zodat je veilig en verantwoord kunt varen. Kies uit ons uitgebreide aanbod boten en ervaar zelf hoe verantwoord varen hand in hand gaat met plezier! Veilig varen begint bij respect voor de omgeving, en wij helpen je daar graag bij.
Ga terug naar het overzicht