In deze blog:
Wil jij graag veilig het water op maar weet je de vaarregels niet? Laat dat maar aan ons over! In deze blog leggen wij 15 vaarregels uit die belangrijk zijn op het water. Deze 15 vaarregels op het water zijn vergelijkbaar met het rijden op de weg, je houdt rechts aan en wijkt uit voor vaartuigen aan stuurboord; de rechterzijde. Heb je de vaarregels eenmaal onder de knie, dan kan het grote genieten beginnen!
Vaarregel 1: bekwame schipper
Vaarregel 1 begint met een bekwame schipper, iemand die de vaarregels kent. Daarom adviseren we altijd om een vaarbewijs te halen, zodat je weet wat er op het water van je wordt verwacht.
Vaarregel 2: Snelheidsbeperkingen
Net als op de weg houdt je rekening met ander verkeer. Je past je snelheid aan om ongelukken en hinderingen te voorkomen. Daarbij houdt je rekening met de maximumsnelheid en de plaatselijke voorschriften. Dit is met name belangrijk in drukke gebieden, bijvoorbeeld bij het naderen van een haven en in gebieden met zwemmers.
Vaarregel 3: Veiligheid aan boord
Zorg dat je veilig het water op gaat. Controleer vooraf of er voldoende reddingsvesten aan boord zijn voor iedereen die meegaat. Ook is het van belang dat je de noodsignalen en de EHBO-kit regelmatig checkt.
Vaarregel 4: Gebruik van alcohol en drugs
Gebruik van alcohol en drugs is streng verboden op het water. Het zijn verdovende middelen en het kan je reactievermogen verminderen. Dit is gevaarlijk voor jezelf maar ook voor andere schepen. Lekker borrelen doe je dus veilig aan wal, na je vaartripje.
Vaarregel 5: Navigatieverlichting
Wanneer je ’s nachts vaart of met slechte belichting maak je gebruik van je navigatieverlichting. Zorg ervoor dat je de voorgeschreven kleuren en het zichtbereik kent. Zo kun je ander vaartuigen, boeien en lichten beter zien. Dit is belangrijk voor de veiligheid op het water.
Vaarregel 6: Voorrangsregels
Als je aan het varen bent is het van belang om voorrang te geven aan vaartuigen die van stuurboord komen. Ook moet je voorrang geven aan schepen die beperkt manoeuvreerbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een zeilschip.
Vaarregel 7: Bewaar afstand
Voorkom het onnodig dichtbij komen van andere boten en vaartuigen. Houdt een veilige afstand, zo voorkom je onnodige ongelukken. Vermijd het abrupt van koers wijzigen en kruizen van vaarrichtingen.
Vaarregel 8: Milieubewust
Tijdens het varen is het belangrijk dat je op je afval let. Zorg ervoor dat er niks in het water belandt, zoals papier, plastic, etensresten et cetera. Ook moet je erop letten dat je eigen vaartuig milieubewust is, denk aan de motor- en brandstofefficiëntie.
Vaarregel 9: Aanmeermanoeuvres
Zorg ervoor dat je alle vaarmanoeuvres rustig uitvoert. Zo minimaliseer je golfslag en verstoringen van de veiligheid van andere schepen. Je behoudt de stabiliteit van de omgeving. Gebruik stootwillen om schade aan je boot of vaartuigen van anderen te voorkomen.
Vaarregel 10: Radiocommunicatie
Maak nauwkeurig gebruik van de radiocommunicatie. Gebruik de kanalen alleen volgens de voorschriften voor noodoproepen, positie-uitwisselingen en veiligheidsinformatie. Laat de kanalen verder vrij.
Vaarregel 11: Het water in
Wil je het water ingaan, houdt dan rekening met de plaatselijke voorschriften die te maken hebben met zwemmen en duiken. Maak altijd gebruik van een duikvlag wanneer er duikers in het water zijn.
Vaarregel 12: Veiligheidszone en zwemmen
Kom je bij een zwemzone in de buurt let dan op de snelheidsbeperkingen. Houdt rekening met de mensen in het water en kom niet te dichtbij.
Vaarregel 13: Groot vaarwater
Vaar je op groot vaarwater? Dan moet je bij het oversteken je goed aan de regels houden. Zijn er grote schepen in de buurt die moeilijk manoeuvreerbaar zijn, dan laat je deze voor.
Vaarregel 14: Weercondities
Pas je vaargedrag aan op de weersomstandigheden. Bij stormwaarschuwingen is het belangrijk dat je het water vermijdt.
Vaarregel 15: Veiligheid boven alles
Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de plaatselijke en algemene veiligheidsregels. Dit is niet alleen voor jezelf maar ook voor je passagiers en voor andere mensen op, in en rondom het water. Handel eerlijk en verantwoordelijk om ongelukken en gevaarlijke situaties te voorkomen. Neem daarbij noodzakelijke voorzorgsmaatregelen.
Ben jij zeeman genoeg voor het ruime sop?
Op het water is de naleving van vaarregels en het respect naar anderen erg belangrijk, net als aan wal natuurlijk. Door deze vaarregels op te volgen, maken we het water een veilige en plezierige omgeving voor iedereen. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog alle informatie die nodig je nodig hebt om veilig het water op te gaan en vooral, veel zin in varen gekregen! Ben je nog op zoek naar een fijne boot? Neem dan zeker even een kijkje tussen onze boten. Dan weet je zeker dat jij een waanzinnige vaartrip gaat maken!
Ga terug naar het overzicht