Botenmarkt Friesland - Specialist in (tender)sloepen, rubberboten, vis- en consoleboten

Vaarbewijs halen in Nederland

×
Ga terug naar het overzicht

Vaarbewijs halen in Nederland

Wanneer is het nodig jouw Vaarbewijs te halen in Nederland? Welke Vaarbewijzen zijn er en wat is een Vaarbewijs nou eigenlijk? In deze blog leggen we jou graag alles uit over het halen van een Vaarbewijs in Nederland!

Wat is een Vaarbewijs?

Een Vaarbewijs is een officieel document dat aantoont dat jij de nodige kennis en vaardigheden bezit om jouw boot veilig te kunnen besturen. In Nederland zijn er twee typen Vaarbewijzen: het Klein Vaarbewijs 1 en het Klein Vaarbewijs 2. Het Klein Vaarbewijs 1 is vereist voor het varen op de meeste binnenwateren, terwijl het Klein Vaarbewijs 2 alleen nodig is voor het bevaren van grotere wateren. Over welke wateren je mag varen met Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 vertellen we later meer.  

Wanneer heb ik een Vaarbewijs nodig?

Je hebt een (Klein) Vaarbewijs nodig wanneer je vaart met een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot 25 meter. Ook wanneer je vaart met een motorboot/gemotoriseerd vaartuig welke weliswaar korter is dan 15  maar sneller kan dan 20 kilometer per uur is een Vaarbewijs nodig. Daarnaast is een Vaarbewijs nodig voor een boot met een lengte tussen de 15 en 20 meter welke bedrijfsmatig ingezet kan worden. Het is ook mogelijk een Groot Pleziervaarbewijs te behalen, dit is nodig wanneer je vaart met een pleziervaartuig langer dan 25 meter (tot 40 meter).

Vaarbewijs halen. Is dit echt nodig?

Ook wanneer je niet Vaarbewijs plichtig bent is het verstandig een Vaarbewijs te behalen. Met een Vaarbewijs doe je waardevolle basiskennis op wat betreft wetgeving, veiligheid en regelementen. Het halen van je Vaarbewijs is dus absoluut een goede investering!

Hoe Vaarbewijs halen in Nederland?

In Nederland omvat het behalen van een Vaarbewijs een combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden. Om jouw Vaarbewijs binnen te slepen moet je een theorie examen doen, oefenen in de praktijk en een praktijk examen doen.

Theorie examen Vaarbewijs

Het halen van een Vaarbewijs begint met het behalen van het theoretische deel van het Vaarbewijs.  Dit is mogelijk door middel van zelfstudie met studiemateriaal óf een cursus te volgen bij een erkende vaarschool. Het theorie-examen omvat onderwerpen zoals navigatie, veiligheid, voorrangsregels en wet- en regelgeving met betrekking tot het varen in Nederland.

Vaarbewijs halen in de praktijk

Nadat je het theoretische examen hebt gehaald, mag je ook in de praktijk aan de bak om te laten zien dat je in staat bent om veilig te varen. Onder deze praktische vaardigheden valt het manoeuvreren, aan- en afmeren, en andere essentiële vaardigheden die nodig zijn om een boot veilig te besturen. Je kunt ervoor kiezen om praktijklessen te volgen bij een vaarschool of ervaring op te doen onder begeleiding van een ervaren schipper, aan jou de keuze!

Praktijkexamen vaarbewijs

Theorie onder de knie en geoefend in de praktijk? Dan volgt er het behalen van een Vaarbewijs met het praktijkexamen. Hierbij word je beoordeeld op jouw vaardigheden en bekwaamheid als schipper. Het examen wordt afgenomen door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en omvat verschillende manoeuvres en navigatie-oefeningen.

Welke boot mag je varen met welk Vaarbewijs?

Zoals gezegd kun je Klein Vaarbewijs 1 en Klein Vaarbewijs 2 behalen. En voor de echte grote jongens is er het Groot Pleziervaarbewijs te halen. Maar welke wateren mag je onveilig maken met welk type Vaarbewijs? We leggen het graag voor je uit!

Waar mag je varen met Klein Vaarbewijs 1?

Vaarbewijs 1 is binnen, eindelijk lekker varen met je nieuwe boot! Maar waar mag je nu varen met Vaarbewijs 1? Met Vaarbewijs 1 mag je varen op rivieren, kanalen en meren. Dus eigenlijk met name de kleinere wateren.

Varen met Klein Vaarbewijs 2

Met Vaarbewijs 2 mag je varen op de grotere wateren zoals de Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, het IJmeer, het Markermeer, Oosterschelde en Westerschelde. Handig om te weten is dat je Klein Vaarbewijs 2 alleen kunt behalen met Vaarbewijs 1 op zak. Even doorleren dus!

Varen met Groot Pleziervaarbewijs

Heb jij zelfs een Groot Pleziervaarbewijs op zak? Dan kun je helemaal los gaan! Nu mag je varen op rivieren, kanalen en meren met uitzondering van de Gouwzee. Nog een stapje verder kun je met het Groot Pleziervaarbewijs II, dan mag er gevaren worden op alle binnenwateren.

Vaarbewijs binnen? Nu nog een boot!

Geslaagd voor theorie en praktijk en het felbegeerde Vaarbewijs binnen? Dan alleen nog een schitterende boot aan de haak slaan! Bij Botenmarkt Friesland hebben we een schat aan pareltjes. Neem gauw even een kijkje bij onze boten of bel/mail gerust voor meer informatie. Veel plezier met varen en hopelijk tot ziens bij Botenmarkt Friesland!

Boot kopen

Ga terug naar het overzicht

Klantbeoordelingen

Wat zeggen onze klanten?

Bart v Doorn
Bart v Doorn
2023-06-02
Top service, deskundig nette verkoper, komt afspraken na, gewoon top
André A. Buwalda
André A. Buwalda
2023-04-22
Dealer van oa de Beauty sloepen.
Daryl Baars
Daryl Baars
2022-12-20
Botenmarkt Friesland heeft een uitzonderlijk goede service. In lange tijd deze service niet meer ervaren bij een bedrijf. Vriendelijk, behulpzaam, meedenkend. Enkele woorden waar ik aan moet denken. Voor mij persoonlijk is het traject naar iets toe van invloed op het plezier wat ik later met iets heb. De koop van mijn prachtige tender sloep is hier zeker deel van het totale plezier. Stefan en team, hartelijk dank.
Thijs Blatter
Thijs Blatter
2022-09-16
Een No Nonsense bedrijf met prima producten en afspraken die worden nagekomen.
Klaas van 't hoff
Klaas van 't hoff
2022-07-13
Nette sloepen voor normale prijs.
Peter van Putten
Peter van Putten
2022-06-23
Hier een tweedehands boot gekocht. Service was van top kwaliteit net als de communicatie! Verder geen problemen ondervonden en nu erg tevreden met de boot. Ik zou iedereen aan raden zaken met dit bedrijf te doen!
Anneke Weening
Anneke Weening
2022-05-23
We hebben een Tender beauty 540 gekocht bij “Botenmarkt Friesland” deze is zeer goed afgeleverd, goede communicatie en prima service! Goede prijs kwaliteit verhouding! Wij zijn zeer tevreden.👍