Botenmarkt Friesland - Specialist in (tender)sloepen, rubberboten, vis- en consoleboten

Checklist boot kopen: 11 tips!

×
Ga terug naar het overzicht

Checklist boot kopen: 11 tips!

Je bent van plan een boot te kopen, gaaf! Het aanschaffen van een boot is een spannende stap waar best het een en ander bij komt kijken. Wat is er nou belangrijk bij de aanschaf van een boot? In deze blog helpen we jou met 12 belangrijke tips om te overwegen bij jouw aankoop. Zo geniet jij straks op het water van jouw droomboot! Bekijk onze Checklist boot kopen met 11 tips hieronder.

Tip 1: Bepaal je behoeften en budget

Wat is de reden dat je een boot wilt aanschaffen? Wil je graag cruisen met de boot, vissen of zelfs watersporten? Of juist de ultieme vakantie vieren op het water vol comfort en luxe? Bepaal welk formaat je in gedachten hebt en van welke gemakken de boot moet zijn voorzien. In een rubberboot is het lastig overnachten en waterskiën gaat niet achter een luxe jacht. Stel aan de hand hiervan je budget vast met oog op de aankoop én het onderhoud van de boot.

Tip 2: Onderzoek verschillende bootmodellen

Doe online onderzoek naar verschillende merken en modellen boten die aan jouw behoeften voldoen. En probeer te onderzoeken of de vraagprijs van de aangeboden boot reëel is. Daarnaast is het verstandig beoordelingen en ervaringen van andere botenbezitters te bekijken.

Tip 3: Is de verkoper betrouwbaar?

Vis niet naast de boot en verdiep je in de verkoper voor je de boot aanschaft! Gaat de verkoop via marktplaats of een andere bemiddelingssite? Kijk dan hoelang de verkoper al actief is, of er goede of slechte ervaringen met deze verkoper zijn en of er veel andere producten worden verkocht. Onthoud altijd dat wanneer iets ‘te mooi lijkt om waar te zijn’ dat dan meestal ook zo is. Vraag ook naar de reden van verkoop van de boot. Koop je de boot bij een bedrijf? Dan kunnen recensies via Google of Facebook van belang zijn!

Tip 4: Inspecteer de boot grondig

Plan een afspraak en bekijk de boot grondig, zowel binnen als buiten. Controleer daarbij goed de romp, het dek en de gelcoat op tekenen van schade zoals scheuren, blaren of verkleuringen. Ook is het verstandig het motorcompartiment goed te controleren en wanneer mogelijk een inspectie te laten uitvoeren door een gekwalificeerde monteur. Als laatste controleer je de elektrische systemen, de navigatieapparatuur en andere uitrusting aan boord om te checken of alles naar behoren werkt.

Tip 5: Controleer de CIN-code en of de boot is geregistreerd

Controleer goed of de boot is geregistreerd en dat alle papieren, zoals eigendomsbewijzen up-to-date én geldig zijn. Zit de CIN-code op de boot? Dit is als het ware het chassisnummer van de boot en hoort aan de stuurboordzijde op de spiegel van het vaartuig gegraveerd of aangebracht te zijn.

Tip 6: Controleer het bouwersplaatje met CE-markering

Het bouwersplaatje met CE-markering, informatie over de bouwer, de CE-categorie, het maximaal aantal personen en gewicht is aangebracht op een zichtbare plaats vanaf de stuurstand. De CE-markering en onder andere de CIN-code op de boot zijn een verplichting volgens de huidige CE-normen en zijn verplicht gesteld voor alle schepen die gebouwd zijn na Juni 1998. Ook de handleiding moet aanwezig zijn.

Tip 8: Juridische en administratieve aspecten

Het is verstandig te controleren of er openstaande financiële verplichtingen of hypotheken op de boot rusten. Niets zo vervelend als extra kosten na aanschaf! Daarnaast moet je overwegen of het nodig is een verzekering af te sluiten om eventuele kosten te dekken.

Tip 9: Overweeg een expertise of aankoopkeuring

Heb je twijfels over de staat van de boot? Dan kun je overwegen een expertise of aankoopkeuring uit te voeren door een gekwalificeerde professional. Een expertise kan helpen eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Tip 10: Technische punten voor aankoop boot

Aan boord van een boot is veel apparatuur aanwezig, naast het controleren van de motor is het verstandig de volgende apparatuur na te lopen:

  • Check de kleur van de motorolie;
  • Check de kwaliteit van de bekabeling en slangen;
  • Controleer de technische ruimtes om zeker te zijn dat er niet langdurig water heeft gestaan;
  • Check of het roer goed functioneert en geen speling heeft;
  • Test alle apparatuur, van koelkast tot dieptemeter;
  • Loop het onderhoud na van de boot, is er iets opvallends te zien? Vraag ernaar bij de verkoper;
  • Laat bij polyester schepen een vochtmeting doen door een keurmeester of professional, zo ben je er zeker van dat de boot geen osmose heeft.

Tip 11: Het beste moment om een boot te kopen

De temperatuur loopt op en de zomerkriebels komen eraan; zin om het water op te gaan! Op dit moment kiezen veel mensen ervoor om een boot aan te schaffen. Maar is dit wel een verstandige tijd voor de aanschaf van een boot? Natuurlijk is het fijn direct met de boot op pad te kunnen na aankoop. Toch is het handig om te weten dat veel verkopers ervoor kiezen ná het vaarseizoen de boot te verkopen. Zo hebben zij geen stallings- en onderhoudskosten meer aan de boot.

Over het algemeen is dit terug te zien in de prijzen van boten na het vaarseizoen, deze zijn dan vaak een stuk lager! Slimme kopers kiezen er dus voor een boot na het vaarseizoen aan te schaffen. Het is dan wel even wachten tot er gevaren kan worden, maar een boot voor een vriendelijke prijs is ook veel waard. Is er na aanschaf ook nog ruimte voor die flink gevulde picknickmand met bubbels!

Betrouwbaar een boot kopen? Botenmarkt Friesland!

Wij begrijpen dat een boot kopen niet even tussen neus en lippen doorgaat. Botenmarkt Friesland geeft jou graag advies op maat in zowel gebruikte als nieuwe boten. Onze passie is dat iedereen kan genieten van een mooie, hoogkwalitatieve en gebruiksvriendelijke boot voor jarenlang vaarplezier!

Wij helpen je graag!

Denk jij na over de aanschaf van een boot? Was deze Checklist boot kopen van waarde voor jou? Wij staan graag klaar met een prachtig aanbod nieuwe en gebruikte boten en kundig advies. Neem ook zeker eens een kijkje bij onze boten om alvast in de stemming te komen. Tot ziens bij Botenmarkt Friesland en veel plezier met de voorpret van jouw aanschaf!

Boot kopen

Ga terug naar het overzicht

Klantbeoordelingen

Wat zeggen onze klanten?

Bart v Doorn
Bart v Doorn
2023-06-02
Top service, deskundig nette verkoper, komt afspraken na, gewoon top
André A. Buwalda
André A. Buwalda
2023-04-22
Dealer van oa de Beauty sloepen.
Daryl Baars
Daryl Baars
2022-12-20
Botenmarkt Friesland heeft een uitzonderlijk goede service. In lange tijd deze service niet meer ervaren bij een bedrijf. Vriendelijk, behulpzaam, meedenkend. Enkele woorden waar ik aan moet denken. Voor mij persoonlijk is het traject naar iets toe van invloed op het plezier wat ik later met iets heb. De koop van mijn prachtige tender sloep is hier zeker deel van het totale plezier. Stefan en team, hartelijk dank.
Thijs Blatter
Thijs Blatter
2022-09-16
Een No Nonsense bedrijf met prima producten en afspraken die worden nagekomen.
Klaas van 't hoff
Klaas van 't hoff
2022-07-13
Nette sloepen voor normale prijs.
Peter van Putten
Peter van Putten
2022-06-23
Hier een tweedehands boot gekocht. Service was van top kwaliteit net als de communicatie! Verder geen problemen ondervonden en nu erg tevreden met de boot. Ik zou iedereen aan raden zaken met dit bedrijf te doen!
Anneke Weening
Anneke Weening
2022-05-23
We hebben een Tender beauty 540 gekocht bij “Botenmarkt Friesland” deze is zeer goed afgeleverd, goede communicatie en prima service! Goede prijs kwaliteit verhouding! Wij zijn zeer tevreden.👍